1. OPĆE INFORMACIJE

Web stranica www.peljeski-vinogradar.hr (u nastavku “mi” ili “Pelješki vinogradar” ili  Vina Palihnić) je u vlasništvu tvrtke Pelješki vinogradar d.o.o., OIB: 11139957419, Kuna 96, 20243 Kuna Pelješka.

Na ovoj stranici možete pronaći detalje o uvjetima korištenja koji su podijeljeni u tri skupine:

2. PRAVILA ZAŠTITE PRIVATNOSTI

Ovim Pravilima zaštite privatnosti želimo vas upoznati koje vaše osobne i ostale podatke prikupljamo, na koji način ih prikupljamo i obrađujemo, u koje ih svrhe koristimo, koliko dugo i gdje ih čuvamo, na koji način ih štitimo i koja su vaša prava povezana s vašim podacima.

2.1 KOJE SVE PODATKE PRIKUPLJAMO

 • osnovni osobni podaci o korisniku (ime i prezime, adresa, adresa za isporuku, naziv poduzeća);
 • kontaktni podaci i podaci o vašoj komunikaciji s nama (e-mail adresa, telefonski broj, datum, vrijeme i sadržaj poštanske ili email komunikacije);
 • kanali i kampanje – izvor preko kojeg je korisnik došao u kontakt s nama (internetska stranica, oglasna kampanja, društvene mreže itd.);
 • podatke o korisnikovim narudžbama i izdanim računima (datum zaprimanja i izvršenja narudžbe, kupljeni proizvodi, cijene kupljenih proizvoda, konačni izbor narudžbe, način plaćanja, adresa za dostavu, broj i datum izdavanja računa, oznaka osobe koja je izdala račun, itd.) te podatke o rješavanju reklamacija proizvoda;
 • statistički podaci o korisnikovoj upotrebi internetske stranice (datumi i vrijeme posjeta internetske stranice, posjećene stranice tj. URL-i, vrijeme zadržavanja na pojedinoj stranici, broj posjećenih stranica, ukupno vrijeme posjete internetske stranice, kretanje na internetskoj stranici, lokacija i ostali demografski podaci, operativni sustav, vrsta uređaja, internet preglednik i slično.
 • podatke iz dobrovoljno ispunjenih obrazaca sa strane korisnika, npr. u okviru nagradnih igra, kontakt formi, prijave na newsletter, kupnji proizvoda ili usluga;
 • druge podatke koje korisnik dobrovoljno ispuni kod zahtjeva na određene usluge, koje te podatke zahtijevaju.
 • ne sakupljamo i ne obrađujemo vaše osobne podatke, osim kada nam vi to omogućite tj. za to date privolu. Npr. kod narudžbe proizvoda ili usluga, kada se prijavite na primanje e-mail obavijesti, sudjelujete u nagradnoj igri, kontaktirate nas putem kontakt formi i na druge načine ili kada za skupljanje osobnih podataka postoji zakonska podloga ili za obradu imamo zakonit interes.

2.2. NA KOJI NAČIN PRIKUPLJAMO PODATKE I U KOJE SVRHE IH KORISTIMO

Kontakt obrasci – prikupljamo podatke koje nam dostavite ispunjanjem polja kontakt obrazaca (formi) i koristimo ih isključivo u svrhu odgovora na vaše upite ili odgovora na ostale vaše zahtjeve. Podaci uneseni u kontakt obrasce nisu javno vidljivi na našim stranicama.

Obrasci pri kupnji – prikupljamo podatke koje nam dostavite ispunjanjem polja prilikom kupnje na našoj web stranici poput adrese, broja telefona, e-mail adrese itd.

Obrasci za registraciju i prijavu na web stranicu – prikupljamo podatke i obrascima koji omogućuju registraciju i prijavu na našu webstranicu. Npr. na našu se stranicu možete registrirati prilikom kupnje proizvoda na koraku plaćanja. Na taj način prilikom iduće kupnje možete se registriranim podacima prijaviti pa neće biti potrebno ručno ispunjati vaše osobne podake i podatke o dostavi.

Automatsko prikupljanje podataka, podaci prikupljeni od treće strane i ugrađenih sadržaja treće strane – prilikom korištenja naše stranice u svrhu što boljeg korisničkog iskustva ili poboljšavanja sadržaja stranice automatski prikupljamo i podatke koji nisu osobni. Prikazujemo sadržaje ili linkove drugih stranica čija se pravila privatnosti mogu razlikovati od naših.

2.2.1. O automatskom prikupljanju podataka, podacima prikupljenim od treće strane i ugrađenim sadržajima treće strane

Podaci te vrste koje prikupljamo i koristimo su:

 • kolačići
 • statistički podaci
 • sadržaji i značajke društvenih mreža
 • sadržaji i značajke trećih strana

2.2.2 O kolačićima

U svrhu poboljšavanja korisničkog iskustva pregledavanja i sadržaja naše web stranice koristimo kolačiće. Prilikom prve posjete naše web stranice prikazat ćemo vam upozorenje o korištenju kolačića. Imate mogućnost prihvatiti korištenje svih kolačića  ili samo osnovnih koji su nužni za funkcioniranje stranice.

Prihvaćanjem svih, u odnosu na osnovne kolačiće, dodatno dozvoljavate postavljanje kolačića servisa za dijeljenja sadržaja naših stranica na društvenim mrežama i aplikacijama za razmjenu poruka.

Što je kolačić

Kolačić je informacija spremljena na računalo odnosno web preglednik u obliku tekstualne datoteke od strane web stranice koju posjetiš. Uobičajeno je da sprema tvoje postavke i postavke za web stranicu, kao što su na primjer preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvoriš istu web stranicu, internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže vaše prethodne odabire.

Što su privremeni kolačići?

Privremeni kolačići su oni koji se brišu prilikom zatvaranju internetskog preglednika. Pohranjuju se u memoriji internet preglednika. Pomoću njih web stranice pohranjuju privremene podatke, poput identifikacijskog broja sesije ili proizvoda u košarici kod nekih web trgovina.

Što su stalni kolačići?

Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web stranice trajnije pohranjuju podatke. Na primjer to može biti vaša potvrda da prihvaćate kolačiće. Stalni kolačići mogu ostati na računalu danima, mjesecima, a neki čak i godinama. Naravno stalne, a i sve druge kolačiće možete obrisati. O tome više možete pročitati u odjeljku niže na ovoj stranici.

Što su kolačići od prve strane?

Kolačići prve strane su oni kolačići koje kreira stranica koju pregledavaš.

Što su kolačići treće strane?

Kolačići treće strane su oni kolačići koje ne postavlja stranica koju pregledavaš nego neka druga stranica ili servis koji se koristi na toj stranici. Na primjer to mogu biti kolačići društvenih mreža jer stranica koristi funkcionalnosti dijeljenja sadržaja na društvenim mjestima, kolačići oglašivačkih mreža ako stranica prikazuje oglase ili kolačići za praćenje statistike.

Koje kolačiće koristimo?

Koristimo privremene i trajne kolačiće, kolačiće prve strane i kolačiće trećih strana.

 • KOLAČIĆI PRVE STRANE  su oni kolačići koje postavlja naša stranica, a potrebni su za funkcioniranje stranice. Kolačići koje koristimo su:
 1. Privremeni kolačići – Koristimo kolačiće sesija stranice i trgovine (rubrike proizvodi i webshop) koji pohranjuju identifikacijski broj sesije svakog posjeta i brišu se gašenjem internet preglednika. Omogućavaju funkcionalnosti poput prikazivanja nedavno pogledanih proizvoda. Koristimo i privremeni kolačić koji pomaže u sprječavanju malicioznih napada na stranicu. Također se briše gašenjem internet preglednika.
 2. Trajni kolačići – Kolačić wordpress platforme zadužen za omogućavanje funkcionalnosti prijave i registracije na stranicu. Traje 30 dana ukoliko ga ne obrišete prije. Koristimo i kolačić sesije web trgovine (rubrika proizvodi i webshop) koji traje 1 dan. Služi za pamćenje sadržaja vaše košarice. Koristimo i trajni kolačić koji pamti vaš odabir prihvaćenih kolačića.
 • KOLAČIĆI TREĆE STRANE su oni kolačići koje u vaš Internet preglednik postavljaju servisi koje koristimo na stranici. Njihovi uvjeti korištenja i privatnosti se mogu razlikovati od naših pa preporučamo da ih provjerite.Kolačići odnosno usluge trećih strana koje koristimo su:
 1. Google Analytics – Za praćenje statistika posjećenosti web stranice koristimo Google uslugu Google Analitics. Kako Google koristi kolačiće možete provjeriti ovdje. Obzirom prikupljene podatke o posjećenosti ne dijelimo s Googleom, anonimiziramo ip adresu i ne koristimo jedinstveni korisnički ID za identifikaciju posjeta kolačiće za praćenje statistika tretiramo kao osnovne i nismo dužni tražiti privolu.
 2. Google Fonts – Za prikazivanje fontova. Kako Google koristi kolačiće možete provjeriti ovdje.
 3. Google Maps – Za prikazivanje zemljopisnih mapa koristimo Google uslugu Google Maps. Kako Google koristi kolačiće možete provjeriti ovdje.
 4. Google ReCaptcha – Za sigurnosnu provjeru slanja podataka iz formi i borbu protiv spam komentara i poruka koristimo uslugu Google ReCaptcha. Kako Google koristi kolačiće možete provjeriti ovdje.
 5. You Tube – Prikazujemo video Google You Tube servisa. Kako Google koristi kolačiće možete provjeriti ovdje.

Kako upravljati kolačićima?

Na našoj stranici možete odabrati prihvaćanje svih ili samo nužnih kolačića. Želite li svoju odluku o prihvaćanju nužnih ili svih kolačića promijeniti možete to učiniti preko linka “Postavke kolačića” na dnu svake stranice u lijevom kutu gdje se nalazi crveni pomični gumb postavki kolačića.

Kolačićima možete upravljati i kroz postavke svojeg Internet preglednika. Kako to učiniti za tri najčešće korištena Internet preglednika provjerite na linkovima: Google ChromeMozilla Firefox, Internet Explorer.

Dodatno vam može koristiti i opcija onemogućavanje korištenja kolačića raznim oglašivačkim mrežama koje postavljaju kolačiće na vaša računala u svrhu prikazivanja oglasa sličnih vašim interesima odnosno sadržajima koje čitate na webu. Jedan od takvih servisa je European Interactive Digital Advertising Alliance (EU)

2.2.3 Statistički podaci, sadržaji i značajke društvenih mreža  te sadržaji i značajke ostalih trećih strana

Statistički podaci

Kao što smo već spomenuli, za analizu posjećenosti stranice i ostale statistike koristimo Google Analytics servis. Podaci koje prikupljamo uključuju broj pregledanih stranica, broj korisnika, lokaciju i izvor s kojeg je korisnik došao na našu stranicu ili neke tehničke podatke poput rezolucije monitora, vrstu uređaja i slično.

Želite li biti sigurni da je praćenje statistika vaših posjeta onemogućeno nekoj web stranici možete instalirati dodatak svom Internet pregledniku koji će vam omogućiti uključivanje i isključivanje opcija praćenja.

2.3. KOME SU DOSTUPNI VAŠI OSOBNI PODACI

Prikupljene osobne podatke obrađujemo uz obaveznu primjenu odgovarajućih pravnih, tehničkih i organizacijskih mjera sigurnosti kako bismo spriječili svaku neovlaštenu obradu podataka. Pristup vašim osobnim podacima ograničen je samo na djelatnike tvrtke Pelješki vinogradar d.o.o. Prikupljamo samo one podatke koji su nužni za predmetnu obradu.

2.4. S KIME DIJELIMO VAŠE PODATKE

Pristup vašim osobnim podacima mogu imati:

 • Host provider web stranice Infonet.hr
 • Dostavne službe proizvoda koje kupite na našim stranicama

Nećemo posredovati vaše osobne podatke trećim neovlaštenim osobama.

Podatke koje obrađujemo nećemo posredovati u treće države (izvan država članica Europskog gospodarskog prostora – članice EU te Island, Norveška i Lihtenštajn) ili u međunarodne organizacije.

2.5. KOLIKO DUGO ČUVAMO VAŠE PODATKE

Podatke čuvamo 5 godina ukoliko prije ne zatražite njihovo brisanje.

2.6. NA KOJI NAČIN ČUVAMO VAŠE PODATKE

Na stranici koristimo SSL enkripcijski protokol kako bi osigurali sigurnu komunikaciju između vas koji koristite našu web stranicu i servera koji putem interneta prikazuje sadržaj. Na stranici koristimo i sustav zaštite protiv malwarea i vatrozid. Svi naši sustavi su zaštićeni kompleksnim lozinkama i korisničkim imenima.

Uz sve poduzete mjere ipak ne možemo garantirati 100% sigurnost prijenosa podataka preko interneta, web stranica, mobilnih aplikacija, računalnih sustava ili bilo koje druge javne mreže. Imajte na umu da, unatoč mjerama koje provodimo kako bismo zaštitili vaše podatke, prijenos podataka putem interneta ili drugih otvorenih mreža nikad nije potpuno siguran te da uvijek postoji rizik da neovlaštene treće strane mogu pristupiti Vašim osobnim podacima.

2.7. VAŠA PRAVA U ODNOSU NA VAŠE PODATKE

U svakom trenutku od nas možete zatražiti informaciju o obradi vaših osobnih podataka i zatražiti ostvarivanje sljedećih prava:

 • pristup podatcima koji se odnose na vas
 • ispravak ili dopunu vaših osobnih podataka kako bi uvijek bili točni
 • brisanje osobnih podataka
 • ograničenje obrade osobnih podataka, npr. kada prigovarate točnosti osobnih podataka, a za vrijeme dok ne provjerimo njihovu točnost.
 • prijenos podataka (spremanje vaših podataka koji su nastali upotrebom korisničkog računa na vaše računalo ili drugi medij)
 • povlačenje suglasnosti za obradu podataka (npr. za primanje promotivnih poruka ili newslettera)

2.8. KONTAKT  I ODGOVORNA OSOBA ZA ZAŠTITU PODATAKA

Zahtjevi, pritužbe ili upiti koji se odnose na obradu i zaštitu osobnih podatka  možete uputiti na adresu elektroničke pošte vina.palihnic@gmail.com

Odgovorna osoba za zaštitu podataka je vlasnik ove stranice tvrtka Pelješki vinogradar d.o.o. odnosno Goran Palihnić kao njen vlasnik.

Sukladno važećim zakonskim propisima kojima je regulirana zaštita osobnih podataka svaki zahtjev/upit bit će riješen što je prije moguće, a najkasnije u roku od 30 dana od zaprimanja.

Prilikom kontakta i postavljanja navedenih zahtjeva uložit ćemo razumne napore da potvrdimo vaš identitet i spriječimo neautoriziranu obradu osobnih podataka.

2.9 STUPANJE NA SNAGU PRAVILA PRIVATNOSTI

Ova Pravila stupaju na snagu  07.12.2020.

U slučaju promjena ovih Pravila obavijestit ćemo Vas o tome na ovoj stranici i ažurirati datum izmjene.

Ova Pravila zadnji put su izmijenjena 07.12.2020. godine.

3. UVJETI KORIŠTENJA STRANICE

Korištenjem bilo kojeg dijela naše web stranice te svih njenih dijelova i funkcionalnosti potvrđujete da u potpunosti razumijete i prihvaćate aktualne uvjete korištenja i pravila privatnosti navedenih na ovoj stranici.

Niti jedan dio stranice ne smije se koristiti u nezakonite svrhe niti promoviranje nezakonitih svrha.

Stranica se sastoji se od vlastitih sadržaja, sadržaja partnera i oglašivača, besplatnih sadržaja, sadržaja kreiranih od strane posjetitelja, te linkova na vanjske stranice.

Sve sadržaje naše stranice koristite na vlastitu odgovornost i mi se ne možemo smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem.

Obzirom da se dio sadržaja odnosi i na alkoholna pića i njihovu prodaju pristup stranici i takvim sadržajima je dozvoljen samo osobama starijim od 18. godina. Prilikom prvog pristupa našim stranicama zatražit ćemo vas potvrdu starosti. Dužni ste odgovoriti istinito. Ne odgovaramo za štetu nastalu lažnim predstavljanjem ili davanjem lažnog odgovora na upit o starosti.

3.1 AUTORSKA PRAVA

Pelješki vinogradar d.o.o. je nositelj autorskih prava na svim vlastitim sadržajima (tekstualni, video i ostali vizualni sadržaji ili audio materijali). Koristimo i sadržaj na koji ne polažemo autorska prava već imamo valjanu licencu za korištenje.

Neovlašteno korištenje sadržaja iz prethodnog odlomka i bilo kojih drugih dijelova stranice na način koji nije dopušten, odnosno naveden u ovim uvjetima korištenja ili drugim uvjetima korištenja ako se radi o sadržajima za koje samo imamo licencu za korištenje i nismo nositelji autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Ukoliko korisnik smatra da je došlo do povrede autorskih prava na stranici o tome je ovlašten izvijestiti nas na e-mail adresu: vina.palihnic@gmail.com. Svaku takvu prijavu ćemo razmotriti, a u slučaju potvrde prijave odnosno povrede autorskih prava takav sadržaj u najkraćem mogućem roku ukloniti.

3.2 KORIŠTENJE SADRŽAJA WEB STRANICE

NE DOPUŠTAMO

 1. Objavljivanje, slanje, učitavanje i/ili razmjenu sadržaja kojima se vrijeđaju važeći hrvatski propisi, uključujući neistinite, uvredljive, prijeteće, proste, zlostavljajuće, vulgarne, rasističke i druge sadržaje koji potiču mržnju bilo koje vrste, kao i sadržaje kojima se vrši povreda tuđeg autorskog prava i drugih prava intelektualnog vlasništva, neovlašteno otkrivaju podaci koji predstavljaju poslovnu ili drugu tajnu, privatne poruke, osobni podaci treće osobe ili se vrijeđa pravo na osobnost treće osobe.
 2. Objavljivanje, slanje, učitavanje i/ili razmjenu sadržaja objavljenih na našoj web stranici i društvenim mrežama u tiskanim i digitalnim medijima i materijalima na bilo koji način osim onih opisanih niže na stranici u kojima je definiran dopušten način korištenja naših sadržaja.
 3. Objavljivanje, slanje, učitavanje i/ili razmjenu sadržaja kojih niste autor, odnosno nositelj autorskog prava i/ili drugih prava intelektualnog vlasništva na tim sadržajima te ukoliko nemate dozvolu autora za korištenje tih sadržaja.
 4. Objavljivanje, slanje, učitavanje i/ili razmjenu sadržaja kojima se vrijeđaju prava djece, pravo na privatnost ostalih korisnika i trećih osoba putem svih sadržaja na našim web stranicama uključujući i komentare.
 5. Izričito ili prikriveno oglašavanje bilo kakvih proizvoda ili usluga putem svih sadržaja na našoj web stranici uključujući i komentare.
 6. Korištenje sadržaja i funkcionalnosti naše web stranice na način koji može uzrokovati štetu nama, ostalim korisnicima, našim partnerima ili bilo kojoj trećoj osobi.
 7. Lažno predstavljanje sa svrhom prijetnje, manipulacije, prijevare ili dovođenja u zabludu nas, ostalih korisnika ili trećih osoba putem svih sadržaja na našim web stranicama uključujući i komentare.
 8. Objavljivanje, slanje, učitavanje ili razmjenu neželjenih sadržaja u ime trećih osoba bez njihovog prethodnog pristanka ili traženja, uključujući i višestruko slanje materijala istog ili vrlo sličnog sadržaja (spamming), lančana pisma, piramidalne sheme, prijavu na newsletter, komentiranje itd.
 9. Bilo kakvo ometanje ili onemogućavanje korištenja naših web st ranica drugim korisnicima.
 10. Svjesno objavljivanje, slanje, učitavanje i/ili razmjenu sadržaja koji sadrže računalne viruse, crve, računalne kodove, datoteke i programe koji mogu imati za posljedicu ometanje, ograničavanje rada ili uništenje bilo kojeg računalnog programa ili bilo koje računalne i druge opreme.
 11. Neovlašteno prikupljanje, spremanje, prenošenje i korištenje bilo kakvih osobnih podataka korisnika naših web stranica.

DOPUŠTAMO

Korištenje i dijeljenje članaka naše web stranice i sadržaja društvenih mreža

1. Bez prethodno pisanog odobrenja dozvoljavamo objavljivanje i dijeljenje članaka i ostalih tekstova s pripadajućim fotografijama objavljenim na našim web stranicama:

– ako se tekstualni sadržaji prenose do maksimalno 500 znakova

– ako se navede link na original sadržaj s web stranice ili društvenih mreža te navede ili tagira Pelješki vinogradar d.o.o. kao autor. Za tiskane medije, na drugi način jasno naznačiti autora i izvor teksta.

2. Za prenošenje članaka u cijelosti potrebno je zatražiti odobrenje na e-mail adresi vina.palihnic@gmail.com

Korištenje i dijeljenje fotografija web stranice i društvenih mreža

 1. Bez prethodno pisanog odobrenja dozvoljavamo korištenje i dijeljenje fotografija objavljenih na web stranici i društvenim mrežama ako se navede ili tagira Pelejški vinogradar d.o.o. kao autor i postavi link na original sadržaj naše web stranice ili društvenih mreža ovisno odakle je fotografija preuzeta.
 2. Za korištenje fotografija bez navođenja nas kao autora i bez postavljanja linka na original sadržaj potrebno je zatražiti odobrenje na e-mail adresi vina.palihnic@gmail.com

3.3 PRAVILA KOMENTIRANJA

Svim korisnicima web stranice i družtvenih mreža strogo je zabranjeno:

 • Prijetiti drugim korisnicima, autorima, administratorima ili subjektima članaka, a što može rezultirati i kaznenim progonom.
 • Iznošenje uvreda ili vrijeđanje bilo koje osobe ili skupine na temelju nacionalne, rasne, spolne, vjerske ili druge pripadnosti te govor mržnje i propagiranje nasilja.
 • Prikupljanje i objavljivanje osobnih podataka.
 • Objavljivanje neistinitih informacija o osobama i događajima, s ciljem zavaravanja ili klevete, te “trollanje”, odnosno namjerno provociranje drugih komentatora.
 • Oglašavanje, netematski sadržaj, spam, kršenje autorskih prava.
 • Upotreba psovki, osim u slučaju kada se koriste kao stilski izraz, odnosno kad nisu nekome izravno upućene.
 • Pisanje bilo kojim pismom osim latinice.
 • Vrijeđanje ostalih korisnika i njihovih komentara, autora članaka, te izravnih ili neizravnih subjekta članaka.
 • Nije dozvoljeno prijeteće ili nametljivo ponašanje, namjerno ometanje diskusija umetanjem repetitivnih i/ili nesadržajnih poruka i komentara.
 • Lažno predstavljanje i komentiranje u tuđe ime.
 • Korisnik je osobno odgovoran za sadržaj koji objavljuje ili čini dostupnim na našim stranicama, budući da ne možemo kontrolirati i/ili revidirati svaku objavu korisnika niti odgovaramo za sadržaj iste.

Pridržavamo pravo ukloniti, premjestiti i/ili urediti svaku objavu koja po našoj slobodnoj procjeni nije primjerena bez prethodnog i budućeg obrazloženja

3.4 REGISTRITANI KORISNICI

Na stranici plaćanja i Moj račun kojoj možete pristupiti putem linka na dnu svake stranice korisnici se imaju mogućnost registrirati. Registrirati se može samo punoljetna, potpuno poslovno sposobna osoba. Registracija je moguća samo ako prethodno prihvatite ove uvjete korištenja te nam dopustite da vaše osobne podatke koje unesete prikupljamo, obrađujemo i koristimo u skladu s ovim Pravilima zaštite privatnosti.

Prilikom registracije dužni ste unijeti istinite osobne podatke. Za registraciju potrebno je unijeti e-mail adresu i zaporku. Podatke za prijavu dužni ste čuvati kao povjerljive podatke.

Ne preuzimamo odgovornost za štetu koja vama, drugim korisnicima ili trećoj osobi može biti uzrokovana zbog korištenja korisničkog računa bez autorizacije, odnosno druge zlouporabe podataka koji su dostupni na korisničkom računu. Ako uočite neautorizirano korištenje vašeg korisničkog računa, odnosno njegovu zlouporabu, molimo da nas o tome odmah obavijestite na adresu vina.palihnic@gmail.com

Registracija vam omogućuje pregled svojih nardužbi i praćenje statusa narudžbi. Isto tako, kod sljedeće kupnje ako se prijavite svojim korisničkim računom podatke o adresi, kontakt podatke i ostale koji su potrebni za završetak kupnje nećete morati ručno unositi nego će se popuniti automatski. Na stranici Moj račun kojoj možete pristupiti putem linka na dnu svake stranice imate mogućnost i promijeniti svoje podatke poput adrese za dostavu i slično.

Brisanje svojeg korisničkog računa i podataka koje imamo o vama općenito možete zatražiti na e-mail vina.palihnic@gmail.com

3.5 ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI

Do najveće mjere dopuštene važećim pravnim propisima isključujemo se od odgovornost:

 1. za bilo kakvu štetu nastalu korisnicima ili trećim osobama uslijed objavljivanja na web stranici i društvenim mrežama zabranjenih sadržaja te ostalih sadržaja suprotnih uvjetima korištenja od strane korisnika, trećih osoba, sponzora, oglašivača, itd.;
 2. za bilo kakvu štetu koju korisnici ili treće osobe prouzroče ili pretrpe u svezi s korištenjem naše web stranice i društvenih mreža, osobito u slučaju zlouporabe, uništenja ili oštećenja sadržaja ili funkcije, zlouporabe korisničkog računa i sl.;
 3. za štetu uzrokovanu drugim korisnicima ili trećim osobama zbog povrede njihovog autorskog prava ili drugih prava intelektualnog vlasništva, zbog objave ili učitavanja sadržaja od strane drugih korisnika na našoj web stranici i društvenim mrežama;
 4. za štetu nastalu korisnicima i/ili trećim osobama uslijed privremene nedostupnosti naše web stranice i društvenih mreža, odnosno pojedinih sadržaja ili funkcija;
 5. za štetu koju oglašivači uzrokuju sadržajima reklama koje se objavljuju na našoj web stranici i društvenim mrežama, putem svojih oglasnih stranica koje su dostupne korisnicima, a vezano za istinitost i točnost tih sadržaja, dostupnost reklamiranih proizvoda i usluga korisnicima;
 6. za bilo kakvu štetu prouzročenu korisnicima ili trećim osobama izmjenama ili ukidanjem pojedinih sadržaja, funkcija, usluga, dizajna, koncepcije naše web stranice, društvenih mreža ili korisničkih računa i ostalih sadržaja.

4. OPĆI UVJETI POSLOVANJA INTERNET TRGOVINE

4.1 UVODNE ODREDBE

Članak 1.

 1. Internet trgovina je u vlasništvu tvrtke Pelješki vinogradar d.o.o., Kuna 96, 20243 Kuna Pelješka, Hrvatska, upisana u registar Trgovačkog suda u Dubrovniku, matični broj subjekta 060033670, OIB: 11139957419, osnovana temeljnim kapitalom od 28 300 kn s računom u OTP banci broj HR6624070001100563969, osnivača i odgovorne osobe za zastupanje Gorana Palihnića  iz Kune Pelješke OIB: 97456905462. Kontakt podaci na koje nas možete kontaktirati su: telefon +385 91 5697 862 i e-mail vina.palihnic@gmail.com. Ovim Općim uvjetima poslovanja (dalje u tekstu: Opći uvjeti) uređuje se postupak naručivanja, ugovaranja, isporuke, plaćanja i reklamacije proizvoda ponuđenih u našoj internet trgovini kad se postupak podnošenja narudžbe obavlja putem naše web stranice, elektroničkom poštom ili telefonom.
 2. Kupac je svaka fizička ili pravna osoba koja, uz registraciju na našoj web stranici ili bez takve registracije, naruči proizvod iz ponude, a čija narudžba bude prihvaćena, na način utvrđen ovim Općim uvjetima.
 3. Posjetitelj stranice je svaka osoba koja putem sredstava elektroničke komunikacije pristupi na našu seb stranicu, te razgledava ponudu proizvoda i/ili podnese narudžbu proizvoda.
 4. Korištenjem naših web stranica, Kupac i/ili Posjetitelj prihvaća(ju) ove Opće uvjete i njihovu primjenu, a svoju upoznatost s istima kao i Uvjetima uručenja i izričitu suglasnost s njima dodatno potvrđuju prilikom podnošenjem narudžbe za pojedini proizvod te potpisom odgovarajuće isprave o uručenju prilikom isporuke kupljenih proizvoda. Zadržavamo pravo u svako vrijeme izmijeniti i/ili dopuniti Opće uvjete, te će tako promijenjene Opće uvjete objaviti ovdje.
 5. Ovi Opći uvjeti čine sastavni dio pojedinačnog ugovora o kupnji proizvoda koji se nalaze u ponudi naše web trgovine, te isti istodobno predstavljaju i obavijest iz članka 57. Zakona o zaštiti potrošača, obavijest iz članka 12. Zakona o elektroničkoj trgovini kada je s obzirom na način podnošenja narudžbe primjenjivo, te obavijest iz članka 13. Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća (Opća uredba o zaštiti podataka koja se može vidjeti na vrhu ove stranice pod rednim brojem 2 i naslovom “Pravila zaštite privatnosti” ), (dalje u tekstu: Uredba).

4.2 UGOVOR O KUPNJI

SKLAPANJE UGOVORA O KUPNJI

Članak 2.

 1. Ako se narudžba podnosi putem naših web stranica ili putem elektroničke pošte, ugovor o kupnji proizvoda između Kupca i nas kao Prodavatelja sklopljen je u trenutku kada prihvatimo narudžbu Kupca i dostavimo Kupcu potvrdu o prihvatu narudžbe elektroničkom poštom na adresu elektroničke pošte koju je Kupac naznačio prilikom postupka podnošenja narudžbe, sukladno članku 3. stavku 7. ovih Općih uvjeta.
 2. Ako se narudžba podnosi putem telefona, ugovor o kupoprodaji proizvoda između Kupca i Prodavatelja sklopljen je u trenutku kada Kupac zaprimi e-mail obavijest o prihvatu narudžbe na adresu elektroničke pošte koju je naznačio prilikom postupka podnošenja narudžbe, sukladno članku 3. stavku 7. ovih Općih uvjeta.
 3. Posjetitelji i Kupci su upoznati te prihvaćaju da Prodavatelj nema obvezu prihvatiti narudžbu ako ista na bilo koji način ne odgovara uvjetima utvrđenim ovim Općim uvjetima te bilo kojim drugim uvjetima naručivanja, odnosno kupnje objavljenih ovdje.
 4. U trenutku naručivanja pojedinog proizvoda, podrazumijevamo da su Kupac i Posjetitelj putem ovih Općih uvjeta i pristajanjem na njih, upoznati s ovim Općim uvjetima, Uvjetima korištenja stranice, Pravilima privatnosti i o:
 • tvrtki ili nazivu, matičnom broju, osobnom identifikacijskom broju, sjedištu, telefonskom broju i adresi elektroničke pošte Prodavatelja
 • proizvodu koji se nudi te njegovu nazivu,
 • glavnim obilježjima proizvoda,
 • cijeni proizvoda, uključujući sva porezna i druga davanja, te načinu izračuna cijene proizvoda,
 • troškovima prijevoza i isporuke proizvoda,
 • troškovima uporabe sredstava daljinske komunikacije u svrhu sklapanja ugovora,
 • načinu i uvjetima plaćanja te načinu, uvjetima i vremenu isporuke proizvoda,
 • načinu rješavanja prigovora Kupaca,
 • uvjetima, rokovima i postupku izvršavanja prava na jednostrani raskid ugovora,
 • potrošačkom pravu na raskid ugovora sklopljenog putem sredstava daljinske komunikacije,
 • situacijama u kojima je isključeno pravo potrošača na raskid ugovora,
 • postojanju odgovornosti za materijalne nedostatke proizvoda,
 • uslugama koje se nude nakon prodaje te uvjetima korištenja tih usluga (servisiranje i prodaja zamjenskih dijelova),
 • jamstvima koja se daju uz proizvod ili uslugu,
 • razdoblju u kojem ponuda ili cijena vrijede,
 • trajanju ugovora te uvjetima otkaza i raskida ugovora,
 • minimalnom roku u kojemu je Kupac vezan ugovorom, ako postoje,
 • ako je primjenjivo, funkcionalnosti digitalnog sadržaja, uključujući i potrebne mjere tehničke zaštite tih sadržaja,
 • ako je primjenjivo, o interoperabilnosti digitalnog sadržaja s računalnom ili programskom opremom za koju znajmo ili bi trebali znati,
 • o mehanizmima izvansudskog rješavanja sporova, odnosno o sustavima za obeštećenje, te načinu kako ih Kupac može koristiti.

U trenutku naručivanja pojedinog proizvoda, Kupac i Posjetitelj su putem ovih Općih uvjeta nadalje obaviješteni i o svrhama i osnovi obrade osobnih podataka, rokovima pohrane, te svim drugim informacijama iz Uredbe vidljive na vrhu ove stranice pod naslovom “Pravila zaštite privatnosti” .

Ugovor koji Kupac sklapa s Prodavateljem za kupnju proizvoda je jednokratan ugovor o kupnji proizvoda koji je realiziran isporukom proizvoda od strane Prodavatelja i izvršenim plaćanjem od strane Kupca sukladno ovim Općim uvjetima, pod uvjetom da ugovor prethodno ne bude raskinut.

NARUDŽBA

Članak 3.

 1. Kupac koji je fizička osoba može biti samo punoljetna i poslovno sposobna osoba. Ugovor u ime i za račun maloljetnika ili potpuno poslovno nesposobne osobe mogu zaključiti njihovi zakonski zastupnici, a djelomično poslovno sposobne osobe ugovor mogu zaključiti samo uz suglasnost njihovog zakonskog zastupnika. Prodavatelj ne snosi nikakvu odgovornost za postupanje suprotno ovoj odredbi.
 2. Zabranjena je prodaja alkoholnih pića i drugih pića koja sadrže alkohol osobama mlađim od 18 godina. S tim u vezi, proizvodi za koje postoji takva zabrana prodaje uručuju se isključivo punoljetnim osobama, uz predočenje odgovarajuće osobne isprave u slučaju procijene da je Kupac ili osoba koja preuzima kupljeni proizvod, mlađa od 18 godina.
 3. Narudžba se putem naše web stranice i elektroničke pošte trgovine može podnijeti sedam dana u tjednu, 24 sata na dan.
 4. Narudžba se može podnijeti putem internetskih stranica trgovine na način da Kupac ili Posjetitelj potvrdi opciju klikom na gumb „Naručite“ na internetskim stranicama plaćanja naše web stranice.
 5. Narudžba se može podnijeti i putem elektroničke pošte na adresu vina.palihnic@gmial.com sa svim potrebnim podacima (ime i prezime Posjetitelja/Kupca, adresa, željeni proizvod odnosno šifra/kod proizvoda, adresa elektroničke pošte). Narudžba je na ovaj način konačno podnesena u trenutku kada Posjetitelj pošalje elektroničku poštu sa svim potrebnim podacima te ju Prodavatelj uspješno zaprimi.
 6. Narudžba se može podnijeti i putem telefona pozivom na broj telefona +385 91 5697 862, svakog radnog dana od 8 do 21 h te subotom i nedjeljom od 10 do 21 h pri čemu će Pelješki vinogradar d.o.o. zatražiti sve potrebne podatke (ime i prezime Posjetitelja, adresa, željeni proizvod odnosno šifra/kod proizvoda, adresa elektroničke pošte). Cijena poziva obračunava se prema cjeniku telefonskog operatera Kupca/Posjetitelja. Narudžba je konačno podnesenau trenutku kada Posjetitelj Administratoru u telefonskom razgovoru potvrdi sve potrebne podatke o narudžbi.
 7. Nakon podnesene narudžbe, Administrator će posebnom elektroničkom porukom na adresu naznačenu prilikom podnošenja narudžbe obavijestiti Kupca/Posjetitelja o zaprimanju njegove narudžbe. Pripremu naručenih proizvoda za isporuku Prodavatelj će započeti nakon što zaprimi uplatu Kupca/Posjetitelja ako se radi o vrsti plaćanja “Uplata na račun”. Nakon zaprimljene uplate Kupac će dobiti e-mail obavijest da je narudžba prihvaćena. U tom trenutku status narudžbe će biti definiran kao “Narudžba u obradi”. Statuse svojih narudžbi registrirani Kupci mogu pratiti na stranici Moj račun kojoj možete pristupiti putem linka na dnu svake stranice. Stavljanje narudžbe u status “U obradi”  smatra se kao trenutak prihvata narudžbe od strane Prodavatelja.Ukoliko se radi o vrsti plaćanja “Pouzećem” priprema naručenih proizvoda započinje u roku od 24 od trenutka zaprimanja narudžbe. Kupac/Posjetitelj će također u obliku e-mail poruke dobiti informaciju o prihvaćenoj narudžbi što znači da je priprema naručenih proizvoda za slanje započela. Status narudžbe u tom trenutku je “U obradi”.Ukoliko kod vrste plaćanja “Uplata na račun” kupac ne plati naručene proizvode u roku od 7 dana od trenutka kada amo zaprimili nardžbu, imajmo pravo otkazati narudžbu o čemu će Kupac/Posjetitelj biti obaviješten putem elektroničke pošte.Kada je naručeni proizvod pripremljen za isporuku i predan dostavnoj službi, Kupac će putem elektroničke pošte na istu adresu koju je naznačio prilikom narudžbe dobiti potvrdu o tome. U tom trenutku Kupac će zaprimiti i informaciju o planiranom roku isporuke (uručenja) proizvoda.
 8. Minimalna količina naručenih proizvoda odnosno proizvoda u košarici je 6 komada. Sadržaj košarice odnosno narudžbe mora biti višekratnih broja 6. Drugim riječima Kupac/Posjetitelj može naručiti 6, 12, 18 itd. proizvoda. Provjeru količine proizvoda vršimo na stranici košarice. Kupac ili Posjetitelj neće moći prijeći na korak plaćanja dok ovi uvjeti nisu zadovoljeni. Za kupnju manjeg broja proizvoda od minimalnog ili broja proizvoda koji nisu višekratnici broja 6 potrebno je zatražiti odobrenje na e-mail adresi vina.palihnic@gmial.com
 9. Status narudžbe možete provjeriti na stranici Moj račun (kojoj možete pristupiti putem linka na dnu svake stranice) ako ste registirani korisnik. Ako niste registrirani korisnik status narudžbe možete provjeriti pozivom na telefon +385 91 5697 862 ili porukom na e-mail adresu vina.palihnic@gmail.com

 

OBAVIJEST O PROIZVODU ILI USLUZI

Članak 4.

 1. Obvezujemo putem web trgovine davati Posjetiteljima i Kupcima jednoznačne, jasne, lako razumljive informacije o proizvodima koji se mogu naručiti. Pored navedenih informacija, Kupac i Posjetitelj može dodatne informacije o konkretnom proizvodu pronaći i na stranicama proizvođača.
 2. Zbog velikog broja narudžbi koje se istovremeno predaju putem web trgovine moguće je da informacija o raspoloživosti proizvoda ne bude istovjetna sa stanjem na skladištu.
 3. Ukoliko Prodavatelj nije u mogućnosti isporučiti neki od naručenih proizvoda, kontaktirat će Kupca/Posjetitelja telefonski ili putem elektroničke pošte, te ga obavijestiti o navedenom. Kupac u tom slučaju ima mogućnost zatražiti zamjenski proizvod. Ako se Kupac/Posjetitelj ne odluči na zamjenski proizvod, inicijalna narudžba smatrat će se otkazanom, o čemu će Kupac/Posjetitelj dobiti obavijest putem elektroničke pošte.
 4. Fotografije proizvoda su ilustrativne prirode i mogu se manje ili više razlikovati od stvarnog izgleda proizvoda.

CIJENE

Članak 5.

 1. Cijene proizvoda u web trgovini istaknute su za svaki pojedini proizvod, izražene su u kunama (HRK), uključuju PDV, te vrijede za sve načine plaćanja u trenutku podnošenja narudžbe.
 2. Napominjemo kako postoji mogućnost nastanka greške pri unosu cijena i podataka o proizvodu u trgovinu. U slučaju nastanka takve greške, postupiti ćemo sukladno članku 14. ovih Općih uvjeta.

POSEBNI OBLICI PRODAJE

Članak 6.

 1. Putem web stranice i web trgovime imamo pravo periodično, po svojoj odluci, stavljati određene proizvode na akcijsku prodaju, rasprodaju, sezonska sniženja i druge posebne oblike prodaje.
 2. Takvi proizvodi će biti dostupni pod istim uvjetima svim Kupcima/Posjetiteljima ili će biti dostupni Kupcima/Posjetiteljima određene, točno specificirane skupine, uz točno navođenje svih uvjeta i rokova trajanja takvih posebnih oblika prodaje.
 3. Nakon proteka roka posebnog oblika prodaje, Prodavatelj neće primati nove narudžbe po uvjetima koji se odnose na takvu prodaju kojoj je istekao rok.

 

4.3 PLAĆANJE KUPLJENIH PROIZVODA

NAČINI PLAĆANJA
Članak 7.
 1. Plaćanje kupljenih proizvoda putem web trgovine vršit će se po modelu odabranom od strane Kupca na stranici plaćanja. Dostupno je nekoliko opcija plaćanja:
 • plaćanje pouzećem (gotovinom) prilikom uručenja pošiljke moguće je za sve oblike narudžbi;
 • uplata na račun – virmansko plaćanje odnosno plaćanje internet bankarstvom: moguće je za sve oblike narudžbi.
 1. Plaćanje pouzećem: Ukoliko se Kupac odluči za plaćanje pouzećem pošiljke, Kupac je dužan platiti proizvod tek prilikom preuzimanja istog. Račun za naručeni proizvod Kupac je dužan podmiriti dostavljaču prilikom uručenja naručenog proizvoda. Plaćanje dostavljaču moguće je samo novcem u gotovini. Troškovi uručenja utvrđeni su detaljno u Uvjetima dostave proizvoda kupljenih na našoj internet trgovini objavljenim u tekstu niže na stranici. (u preostalom dijelu teksta: Uvjeti dostave).
 2. Uplata na račun: U slučaju odabira ove vrste plaćanja, na adresu elektroničke pošte Kupca naznačenu pri naručivanju Kupac će dobiti e-mail poruku sa svim podacima potrebnim za uplatu, uključujući broj računa na koji treba uplatiti vrijednost narudžbe. Uplatu potom izvršava korištenjem internet bankarstva ili načinom na koji inače plaća svoje račune – putem pošte, epošte, banke, Fine ili sl. Prodavatelj će, po zaprimljenoj uplati, potvrditi da je narudžba u obradi dnosno prihvaćena, sukladno članku 3. stavku 7. ovih Općih uvjeta, te poslati Kupcu naručene proizvode.

IZVRŠENJE PLAĆANJA

Članak 8.

 1. Plaćanje se smatra izvršenim u trenutku preuzimanja novca prilikom uručenja pošiljke u slučaju plaćanja pouzećem ili u trenutku kada pružatelj platne usluge zaprimi nalog za plaćanje i kada je taj nalog postao neopoziv.

RAČUN

Članak 9.

 1. Račun će biti priložen u pošiljci (u jednoj od pošiljaka ukoliko se naručena roba isporučuje u više pošiljka).

4.4 UVJETI DOSTAVE

NAČINI DOSTAVE
Članak 10.
 1. Putem web trgovine moguće je izvršiti kupnju proizvoda isključivo na teritoriju Republike Hrvatske što podrazumijeva i isporuku kupljenih proizvoda isključivo na teritoriju Republike Hrvatske.
 2. Dostava kupljenog proizvoda obavljamo radnim danom putem dostavnih službi na adresu koju je Kupac naznačio prilikom ispunjavanja narudžbe u rokovima naznačenim niže u tekstu.
 3. Zadržavamo pravo da pojedinu narudžbu podijeli u više pošiljaka ukoliko su naručeni artikli u različitim skladištima ili ako dio naručenih artikala trenutno nije na zalihi ili nekih drugih razloga. U slučaju višekratnih isporuka iz iste narudžbe Kupac ne snosi dodatne troškove isporuke/dostave (dostava se naplaćuje samo jednom, bez obzira na broj pojedinačno dostavljenih artikala).
 4. Dostava se vrši do ulaza u stambeni objekt adrese Kupca. Ukoliko se radi o stambenoj zgradi, dostavljač nije dužan nositi robu do kata na kojem se nalazi Kupac već do ulaza u zgradu.
 5. Rokovi za dostavu računaju se od trenutka prihvaćanja narudžbe iz članka 3. stavka 7. ovih Općih uvjeta, a utvrđeni su detaljno niže u tekstu.
 6. Ako uručenje proizvoda ne bude izvršeno jer se Kupac u vrijeme uručenja nije zatekao na adresi, Kupca će telefonski kontaktirati dostavna služba i dogovoriti drugi termin za dostavu.
 7. U slučaju nemogućnosti dostave naručenog proizvoda ili pomicanja termina dostave, obavijestiti ćemo Kupca putem elektroničke pošte ili telefonski o nastalim okolnostima, te ćemo pokušati dogovoriti novi termin ili način uručenja proizvoda. U navedenom slučaju, Prodavatelj ne snosi nikakvu odgovornost za takvo kašnjenje ili nemogućnost dostave.

CIJENA DOSTAVE

Članak 11.

Troškovi dostave prikazuju se kao dodatan iznos uz cijenu proizvoda u postupku naručivanja proizvoda i prikazani su na stranici plaćanja prije nego što se klikom na gumb „Naručite“ završi oblikovanje narudžbe. Cijena dostave ovisi o masi pošiljke i adresi za dostavu.

Dostava za sve pošiljke iznad 350 kn je besplatna.

Prodavatelj ima pravo odrediti i promotivna razdoblja, kao i akcijske cijene dostave za određene proizvode ili lokacije, što će biti detaljno objavljeno na našim web stranicama.

 

ROK DOSTAVE

Članak 12.

Pošiljke će biti dostavljene u roku od 3 do 10 dana ovisno o adresi isporuke. Rok isporuke počinje teći od trenutka kad je narudžba prihvaćena od strane Prodavatelja iz članka 6. stavka 7. ovih Općih uvjeta.

U gore navedene rokove uručenja ne uračunavaju se:

 • vrijeme kašnjenja zbog netočne i nepotpune adrese primatelja;
 • vrijeme kašnjenja zbog više sile ili zastoja prometu bez naše krivnje;
 • neradni dani.

ISPORUKA KUPCU

Članak 13.

 1. Kupac svojim potpisom na odgovarajućoj ispravi o uručenju potvrđuje primitak, odnosno isporuku proizvoda. Potpisom od strane Kupca smatra se da je pošiljka uručena u neoštećenom stanju, te je nakon primitka pošiljke na opisani način Prodavatelj oslobođen bilo kakve naknadne odgovornosti s te osnove. U trenutku potpisa Kupca na način opisan u ovom članku, rizik slučajne propasti i oštećenja proizvoda prelazi na Kupca.
 2. U slučaju da Kupac naruči proizvod i odbije ga primiti bez razloga, imamo pravo u za tu svrhu predviđenim slučajevima naplatiti iznos izravnih troškova povrata proizvoda, te u tom slučaju zadržati na ime takvih troškova i iznos, odnosno dio iznosa naplaćenog na ime kupoprodajne cijene.
 3. U slučaju da Kupac nije kod kuće dostavna služba će ga kontaktirati telefonski i dogovoriti novi termin dostave.

PREGLED PRILIKOM ISPORUKE I ODGOVORNOST ZA MATERIJALNE NEDOSTATKE PROIZVODA

Članak 14.

 1. Kupac treba isporučeni proizvod prilikom isporuke pregledati te provjeriti postoje li eventualno vidljiva vanjska oštećenja na pošiljci i/ili na samim proizvodima koji se nalaze unutar pošiljke, te u slučaju postojanja takvih oštećenja ili nedostataka odmah isto reklamirati dostavljaču. Kupac ima pravo odbiti preuzeti isporučene proizvode na kojima su vidljiva oštećenja, što će biti potvrđeno zapisnikom.
 2. U slučajevima kada je Kupcu isporučen proizvod različit od onog kojeg je kupio, isti ima pravo na isporuku uistinu naručenog proizvoda bez dodatne naknade. Ukoliko to nije moguće Kupac ima pravo na povrat novca u iznosu plaćene cijene proizvoda i eventualne cijene isporuke te je dužan vratiti krivo isporučeni proizvod. Povrat je potrebno zatražiti putem obrasca “Povrat pošiljke” na stranici https://www.peljeski-vinogradar.hr/webshop-info/
 3. Odgovaramo za materijalne nedostatke proizvoda koje prodajemo putem web trgovine, sukladno Zakonu o obveznim odnosima. Odgovaramo za materijalne nedostatke stvari koje je ona imala u trenutku prijelaza rizika na Kupca, bez obzira je li mu to bilo poznato. Odgovaramo i za one materijalne nedostatke koji se pojave nakon prijelaza rizika na Kupca ako su posljedica uzroka koji je postojao prije toga.
 4. Prodavatelj ne odgovara za neznatan materijalni nedostatak.

4.5 JEDNOSTRANI RASKID UGOVORA OD STRANE KUPCA I POVRAT KUPLJENIH PROIZVODA

Članak 15.
 1. Sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, Kupac koji je potrošač u smislu definicije Zakona o zaštiti potrošača ima pravo jednostrano raskinuti ugovor ne navodeći razloge za to, u roku od 14 dana od datuma uručenja proizvoda, odnosno uručenja zadnjeg proizvoda koji je obuhvaćen pojedinom narudžbom.
 2. Iznimka od ovog prava na raskid odnosi se na proizvode za koje članak 79. Zakona o zaštiti potrošača isključuje pravo na jednostrani raskid ugovora, kao što su primjerice:
 • proizvodi koji su izrađeni po specifikaciji potrošača ili koji su jasno prilagođeni potrošaču,
 •  prehrambeni proizvodi, kada je originalna ambalaža otvorena ili oštećena,
 • higijenskii i proizvodi za osobnu njegu,
 • flaširani i na ostale načine pakirana pića koja su otvorena,
 • već korišteni, oprani ili na bilo koji način oštećeni proizvodi
 • lako pokvarljiva roba ili roba kojoj brzo istječe rok uporabe,
 • zapečaćena roba koja zbog zdravstvenih ili higijenskih razloga nije pogodna za vraćanje, ako je bila otpečaćena nakon isporuke,
 • roba koja je zbog svoje prirode nakon isporuke nerazdvojivo pomiješana s drugim stvarima,
 • isporuka alkoholnih pića čija je cijena ugovorena u trenutku sklapanja ugovora, a isporuka može uslijediti tek nakon 30 dana, ako je cijena ovisna o promjenama na tržištu koje su izvan utjecaja trgovca,
 • isporuka zapečaćenih audiosnimaka ili videosnimaka, odnosno računalnih programa, koji su otpečaćeni nakon isporuke,
 • isporuka novina, periodičnog tiska ili magazina, s iznimkom pretplatničkih ugovora za takve publikacije.
 1. Za jednostrano raskidanje ugovora, povrat, zamjenu ili otkazivanje narudžbe potrebno je ispuniti obrazac “Zahtjev za povrat proizvoda, zamjenu ili otkazivanje narudžbe” koji se nalazi na dnu stranice https://www.peljeski-vinogradar.hr/webshop-info
 2. U slučaju jednostranog raskida ugovora postupiti ćemo prema Zakonu o zaštiti potrošača. Povrat plaćenog iznosa cijene bit će izvršen nakon što Kupac vrati kupljeni proizvod, odnosno nakon zaprimanja dokaza od strane Kupca da je proizvod poslan natrag Prodavatelju, odnosno trećoj osobi određenoj od strane Prodavatelja. Povrat proizvoda Kupac je dužan izvršiti bez odgađanja, a najkasnije u roku 14 dana od dana izjavljivanja jednostranog raskida ugovora odnosno ispunjanja i slanja zahtjeva kroz obrazac “Povrat proizvoda”.
 3. Kupac je prema Zakonu o zaštiti potrošača dužan snositi izravne troškove povrata proizvoda ako koristi svoje pravo na jednostrani raskid ugovora, a ukoliko Kupac želi može nam se obratiti na info broj +385 91 5697 862 ili e-mail adresu vina.palihnic@gmail.com radi pribavljanja dodatnih obavijesti o načinu, mogućnostima i uvjetima vraćanja proizvoda.
 4. Kupac je sukladno članku 77. stavak 5. Zakona o zaštiti potrošača odgovoran za svako umanjenje vrijednosti kupljenog proizvoda koje je rezultat rukovanja i korištenja kupljenog proizvoda, u slučaju raskida ugovora na način opisan ovim člankom. Kupac je također odgovoran za svako umanjenje vrijednosti kupljenog proizvoda koji je vraćen Prodavatelju ili trećoj osobi određenoj od strane Prodavatelja, oštećen ili uništen, u kojem slučaju neće ostvariti pravo na povrat plaćenog iznosa kupoprodajne cijene.
 5. Zahtjev Kupca za zamjenu naručenog i ispravno isporučenog proizvoda smatrat će se jednostranim raskidom ugovora, sukladno ovom članku Općih uvjeta. Kupac je u tom slučaju obvezan ispuniti obrazac za povrat proizvoda. Sve proizvode u slučaju jednostranog raskida sukladno ovom članku (povrat ili zamjena) potrebno je poslati na adresu Pelješki vinogradar d.o.o. Kuna 96, 20243 Kuna Pelješka.